Salmorejo

Salmorejo har en rik historie som går tilbake til flere århundrer og er dypt forankret i den andalusiske kulturen, spesielt i Córdoba hvor den har sin opprinnelse.

Salmorejo har utviklet seg fra en enkel, rustikk rett til et kulturelt symbol på andalusisk mattradisjon. Dens historie gjenspeiler påvirkninger fra forskjellige perioder og kulturer, fra romertiden til introduksjonen av tomater fra Amerika. Retten er et perfekt eksempel på hvordan enkle ingredienser kan kombineres for å skape noe eksepsjonelt og varig.

Opprinnelse: Retten stammer fra Córdoba i Andalusia-regionen i Sør-Spania. Den utviklet seg som en enkel og næringsrik rett laget av lett tilgjengelige ingredienser, hovedsakelig brød, olivenolje, hvitløk og senere tomater etter at de ble introdusert i Europa fra Amerika på 1500-tallet.

Romertiden: Ingredienser som brød og olivenolje var allerede grunnleggende i romersk kosthold. Selv om den moderne versjonen av salmorejo inkluderer tomater, som ikke var kjent i Europa før etter oppdagelsen av Amerika, kan det tenkes at lignende brødbaserte supper eksisterte i romertiden.

Tomater: Etter at tomater ble introdusert i Europa på 1500-tallet, ble de raskt en del av det spanske kjøkkenet. Salmorejo, slik vi kjenner den i dag, ble sannsynligvis utviklet i løpet av de følgende århundrene med tomater som en sentral ingrediens.

Andalusisk Kjøkken: Som en del av det andalusiske kjøkkenet, reflekterer salmorejo regionens tilgang til ferske råvarer og middelhavskostholdets fokus på grønnsaker, olivenolje og brød.

Hverdagskost: Salmorejo ble populært som hverdagsmat på grunn av dens enkelhet og næringsverdi. Det var en rimelig måte å bruke opp gammelt brød på og samtidig lage et smakfullt måltid.

Sommerrett: På grunn av dens kalde serveringstemperatur, har salmorejo blitt en favoritt sommerrett i Sør-Spania, hvor temperaturene kan bli svært høye.

Gastronomisk Ikon: I dag er salmorejo et gastronomisk ikon i Córdoba og serveres ofte som en forrett eller tapas. Den er også kjent og elsket over hele Spania og i andre deler av verden.

Festivaler og Konkurranser: I Córdoba arrangeres det årlige konkurranser og festivaler dedikert til salmorejo, hvor kokker konkurrerer om å lage den beste versjonen av retten.Konklusjon.

Del på Facebook
Legg til samling
Skriv ut
Ingen vurderinger ennå

Salmorejo

Salmorejo er en tradisjonell spansk rett fra Córdoba, som ligger i Andalusia-regionen. Det er en tykk, kremet kald suppe laget hovedsakelig av tomater, brød, hvitløk, olivenolje og eddik.
Suppe
Spania
Nøkkelord spania, suppe
Porsjoner 4 porsjoner

Ingredienser:

 • 1 kg tomater
 • 1 fedd hvitløk
 • 100 g hvitt brød dagsgammelt brød
 • 30 g eddik
 • 150 g olivenolje
 • 100 g serranoskinke
 • 4 stk egg
Legg til i handleliste

Fremgangsmåte:

 • Flå tomatene
 • Kjør tomatene til en fin puré med en stavmikser eller blender. Tilsett hvitløksfeddet, brød, salt, olivenolje og eddik. Kjør suppen fin, og plasser den deretter i kjøleskapet i minst 1 time.
 • Kok egg og del i terninger
 • Salmorejo serveres kald, gjerne toppet med hardkokte egg, serranoskinke og en skvett olivenolje. Noen ganger tilsettes også små terninger av grønnsaker som paprika eller løk.
Næringsinnhold
Salmorejo
Mengde pr serving
Kalorier
500.1
% Daglig verdi*
Fett
 
41.61
g
64
%
Mettet fett
 
5.93
g
37
%
Transfett
 
0.01
g
Flerumettet fett
 
4.62
g
Enumettet fett
 
27.64
g
Kolesterol
 
13.99
mg
5
%
Natrium
 
624.23
mg
27
%
Kalium
 
624.93
mg
18
%
Karbohydrater
 
22.19
g
7
%
Fiber
 
3.58
g
15
%
Sukker
 
8
g
9
%
Protein
 
12.62
g
25
%
Vitamin A
 
2.084
IU
0
%
Vitamin C
 
34.34
mg
42
%
Kalsium
 
80.33
mg
8
%
Jern
 
2.03
mg
11
%
* Prosentene er basert på et inntak på 2000 kalorier daglig.

Views: 0

Translate »